Starta en klassblogg

Med en klassblogg kan din klass enkelt, billigt och effektivt informera elevernas föräldrar och vänner om vad som händer i skolan – utan lösenord eller annat krångel. Kanske får bloggen också andra besökare som kommenterar vad som finns där – det brukar vara extra uppskattat.

Samla också in alla e-postadresser till personer som är intresserad av vad som händer i klassen och skicka regelbundet ut ett brev med uppmaning att gå in och titta vad som hänt. Om det inte kommer besökare till sidan så tröttnar barnen (och kanske läraren) snart och projektet blir misslyckat. Men om föräldrarna ett par gånger i månaden får ett brev med rubiker från webbplatsen och en uppmaning att gå in och kommentera blir projektet på riktigt – både för barnen och föräldrarna.

Blogger – en blogspot-blogg

Det enklaste sättet att skapa en klassblogg är nog att starta den på Blogger. Börja med att skaffa dig ett e-postkonto på http://mail.google.com. Då får du automatiskt, förutom ett nyctt e-postkonto, ett konto som fungerar på YouTube, GoogleGroups, GoogleDocs och på Blogger.com. När det här är klart går du just till blogger och skapar en blogg där. Det tar max fem minuter – sedan är du igång. Det finns massor med tilläggsprogram som du kan använda på den här bloggen och som är praktiska i skolan – läs mer om exempelvis RSS på http://skolpublicering.blogspot.com/

Skolbloggen.se

Om du vill ha ett lite mer kraftfullt redskap så skall du välja WordPress. WordPress är ett publiceringsverktyg där du som lärare har stor koll på vilka som kan skriva i din blogg och vilka som kan publicera. Den här webbplatsen är skapad med det hjälpmedlet. Det innebär att alla elever kan ha ett konto och du bestämmer vad de kan göra – exempelvis om de skall kunna publicera själva eller om de bara skall kunna skriva och lägga in texter på klassbloggen och att du tittar igenom det innan det blir synligt på nätet.

Det finns en mängd gratisalternativ. Edublogs.org har funnits några år. Skolbloggen.se är en svensk gratistjänst.

Det tar ca 5 minuter att starta en klassblogg på skolbloggen.se.

Webbstjärnan

Webbstjärnan är en tävling som finansieras av .SE och som är öppen för alla klasser och skolor i Sverige. Här får du under ett år tillgång till ett mer avancerat redskap för att skapa en webbplas antingen i Mediawiki eller i WordPress. Dessutom får du en egen .SE:domän – helt gratis. Som om inte det här var nog så producerar .SE en mängd skrifter som du kan beställa eller ladda ner helt gratis som hjälper dig att komma igång.

Webbhotell och WordPress

Det fjärde sättet att komma igång med en klassblogg kan vara att hyra in sig på ett webbhotell. Det finns mängder med webbhotell att välja bland och enklast är nog att söka på Google efter ”billiga webbhotell”. För omkring 400:- och uppåt får du en hotellplats och en domän (i stil med klassbloggarna.se) under ett år och en möjlighet att exempelvis installera WordPress. Vill du ha hjälp med installationen finns det säkert någon gymnasieskola i närheten som kan ha det som ett litet projekt i en klass. Ett perfekt examensarbete för någon kanske? Nu har du fullfrihet att ändra och installera alla möjliga olika finesser.

Läsa mer

Vill du läsa mer om hur du kan gå till väga finns det nu rätt mycket litteratur. Titta i menyn här till höger.

Kurser

På Karlstads universitet och på flera andra ställen finns det kurser som berör sociala medier i klassrummet. Sök på nätet efter Sociala medier i undervisning och lärande så hittar du säkert något.