v. 7

Hej!

Nu kan du som är intresserad se en hel del film om historia på vår blogg. I länklistan,  på första sidan,under rubriken historia finns en massa spännande filmer från historiska museét som handlar om Vikingatid och fram till Vasatiden. Läxa till denna vecka är att se på filmen om Stockholms blodbad men du får gärna kika på de andra filmerna om du är intresserad.

Vi börjar nu ett nytt område i svenska där vi tillsammans har bestämt vad vi ska arbeta med ”Stava rätt är lätt som en plätt”. Efter avlsutat område ska ni  kunna berätta om någon stavningsregel och kunna stava ett flertal ord som vi jobbat med. Ni ska också kunna hantera olika hjälpmedel för stavning ex. ordlista, slå upp ord på Internet, mobilen mm. Läs mer på Unikum. Vi kommer arbeta med stavning på ett spännande sätt som ni elever kommit på. Till veckan koncentrerar vi oss på att arbeta med boken ”Veckans ord”.  (Under v. 8, tisdag,  kommer vi  spela olika spel där man tränar stavning. Ta gärna med sällskapsspel om ni har ex scrubble, alfapet. På denna lektion får ni även spela ruzzle och wordfeud på mobilen. Datorer finns tillgängliga för att spela stavningsspel på. Ser fram emot att testa detta med er! ). Varje vecka kommer ni få 15 ord att träna på i läxa, som ni ska kunna stava. Orden väljer ni själva ut från boken Veckans Ord.

I matematik och engelska har vi inga läxor denna vecka. Vi får ta igen det någon annan gång, eller hur? Bedömningen av era avslutade områden i engelska och matematik kommer under sportlovet. I de nya områdena är vi i full gång med decimaler och det fortsatta arbetet med verb i engelska. Vi kommer att jobba med intervjuer på engelska under vecka 8. Det kommer även bli en läxa, där ni ska jobba med en intervju hemma.

På tisdag sitter vi i rättning av Nationella Prov för åk 6. Hanna Byström är vikarie som varit hos oss förut. Vi har pratat om att det ska vara fullt fokus och arbetsro även vid de tillfällen då vi har vikarie. Vi påminner om detta.

Hälsningar Pernilla och Fredrik

 

_______________________________________________________________________________________________________ Veckans läxor 

Vi uppmuntar alla att läsa en liten stund mellan 15-30 minuter hemma varje dag i skönlitterära böcker eller faktaböcker.

Svenska:
Utvärdera arbetsområdet ”Tycker du som jag?” på Unikum.
1.Fyll i matrisen för svenska och religion. Klicka i vad du tycker att du kan.
2.Skriv också i pratbubblan under matrisen en utvärdering hur du tycker det har varit att
arbeta med detta område. Skriv vad du vill träna mer på av det du ska kunna.

Svenska:
Du har valt ut 15 ord som du ska kunna stavningen på, från din Veckans ord bok.
Träna på att stava dem. Du blir förhörd av en kompis på fredagens svenska pass.
Skriv orden minst två gånger. Be sedan någon hemma läsa upp orden för dig och du skriver dem. Rätta tillsammans.

Historia:
1.Du ska se på en film om Stockholms blodbad, från historiska museét, som är 12 min lång. Klicka på den blåa länken nedan.
2. Du ska sedan göra en tankekarta på det som du har sett. (Du kan göra den under tiden som du ser på filmen. )

http://www.youtube.com/watch?v=YonuDJL2Ga4 - Stockholms blodbad

Vi kommer arbeta mer med din tankekarta på lektionen då ni kommer samtala i grupp om filmen.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


1 × = ett

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>