Insändare

Vi har arbetat med hållbar utveckling och pratat om vad vi kan göra för att vår miljö ska hålla längre.

Läs våra insändare i NWT och VF!

http://www.vf.se/asikter/insandare/atervinn-miljons-skull

http://www.nwt.se/asikter/insandare/article1179367.ece

Släng aldrig skräp i naturen.
Släng i papperskorgar, sortera eller återvinn dina saker.
Det är farligt att kasta saker i naturen.
Om alla skulle göra det, så skulle vi vara täckta av sopor.
Sopor är farligt för miljön.
Bäst är att återvinna alla saker.
Du ska Lämna in på te.x återvinningsstationen, och man kan också sälja te.x möbler och panta flaskor och burkar.
Amanda L
 
Rädda moder jord!
Tänk vad mycket avgaser vi människor släpper ut. I fall alla i hela Sverige skulle cykla eller gå till skolan eller jobbet istället för att åka bil så skulle vi minska växthuseffekten. Dessutom så får du frisk luft och slösar inte dina pengar på olja och bensin. Ifall du gör det här bidrar du till en bättre framtid.


Av:Oscar
 
Hej på er där hemma!
Jag hoppas att ni läser det här nu. För det handlar om miljön! Ni vet säkert att vintrarna blir kortare, det är varmare sommrar och att det är ett dåligt klimat i Sverige, inte bara Sverige utan över  hela vår planet. Men det finns en orsak till allt. Du kanske inte slänger rätt. Du kanske använder för mycket el ibland! Men du kan rädda våran stad. Och kanske till och med rädda vår planet! Om du slänger rätt tx: Pantar flaskor, Åker till återvinningsstationen och slänger metall och kartong och om du slänger gamla batterier i en batteriholk så kan du förändra mycket! Du sitter kanske där hemma nu och tror att ja men det är bara jag som slänger fel, det är bara ja som struntar i att göra rätt. Men jag lovar dig att det är inte bara du, det är över flera miljoner i Sverige som gör fel. Sitt inte där hemma och slöa upp med dig och gör våran planet bättre!!!!!
Alexandra
 

GÖR JORDEN GRÖNARE.

Tänk på hur mycket du gör som påverkar miljön. Du anvender lampor överdrivet mycket, om du har anvent lampan så kan du glömma att stänga av den och då slösar du mycket på energi. Du släpper ut avgaser med bilen. använd etinoldrivna bilar eller cykla istellet. Du kanske slänger plast, glas och metal i soptunnan, det går åt mycket energi att frammställa. Lämna det som går att återvinna till en återvinningscentral istellet.

Om du följer mina förslag så kommer miljön att bli bättre tack vare dig.

Anonym.

 

Hallå!

 

Jag tycker att vi ska tänka på att åka mindre bil, istället kan man gå eller cykla till jobbet/skolan. Om jag var du skulle jag tänka på att gå eller cykla.

För varje person som tänker på miljön så blir miljön lite bättre för varje gång.

Om du har några mil till jobbet då kan du väl köra bil, men om det det är bara några kilometer så kan du röra på benen. Och om fyra personer ska åka åt samma håll kan ni sammåka istället för att ta 4 olika bilar.

Det förbättrar miljön.Det skadar aldrig att röra på benen!!

Amanda.D

 

Bättre miljö
 
Om det  ska bli   en  bättre miljö  kan man  stänga av tv och mikron spisen och stereon och lamporna.
 
Man kan   kasta    burkar mettal  och papper och stål     på  soptippen   Och  batterier i en batteri holk.
Man kan kasta glas på en återvinnings central och man kan sortera sopor. Man kan cykla dit man ska eller gå i stället för att ta bilen eller så tar man en miljö bil.
Och man kan ta gamla kläder och skänka dom till  myrorna i stan.
 
Rasmus

 

Hej!

Det är viktigt att sortera rätt och att slänga till exempel gamla tidningar,plas,flaskor,battarier och mycket mer.Så var rädd om miljön och sortera rätt.
Av; Susanna

Återvinn mera!

Jag tycker att alla borde ägna sig mer åt återvinningen, då skulle man förstå hur viktigt det är att sortera rätt.Det är många personer som slänger t.ex. batterier i papperskorgen, istället för i en batteriholk som finns oftast i mataffärer.Vi kan genom att sortera tidningar och papper i pappersåtervinningen och panta plastflaskor och lägga olika sorters plast i facket där det står plast och viktigast av allt att inte slänga saker som plast och annat dåligt i naturen. Tänk på mina tips så får vi en grönare miljö.

Clara

Hjälp miljön!!!!!

Många mäniskor i Sverige åker bil för mycket och det leder till att det blir sämre luft t.ex. Det är inte bara Sverige som har de här problemen utan många andra länder t.ex USA. För några år sedan körde vi inte alls samma mängd bil som vi gör idag. Skulle det inte vara bra om våran framtid får bra luft?

Egentligen borde vi inte köra bil lika mycket. Utan ta bussen, cykla eller gå. Mitt förslag är att höja priset på bensinen för då kanske man inte har råd att köra lika mycket bil. Om vi inte kör lika mycket bil så blir framtiden bättre och vi slipper bli sjuka pga luften. Jag vill uppmana alla som har körkort att inte köra lika mycket bil. Ta cykeln istället så hjälper du miljön att bli bättre.

 Miljöhjälte

 

Hallå!

Jag vill att vi på jorden ska sortera mer.Sortera batterier,plast,metall,tidningar,mat där det ska vara t e x tidningar i pappersinsamlingen,batterier i en batteriholk.

Släng inte ut i naturen utom släng det där det ska vara så vi kan återvinna det.Rädda vår miljö och var inte lat.Tänk vad snabbt det går att sortera någonting.

Sorterar vi inte rätt eller slänger rätt så kommer isen i antarktis och arktis att smälta,och våran planet kommer bli översvämmad.

Om du tänker på vad du gör så kan du förändra vår miljö.

 Mattias

 

För att rädda vår miljö så ska man sortera tidningar,plast,batterier, i rätt ordning. Som t e x batterier i en batteriholk och tidningar i pappersåtervinningen och plast i plaståtervinning. Om vi inte gör detta så kommer isen i antarktis och arktis smälta helt och det blir vatten över hela vår planet!Tänk på vad du gör och rädda vår miljö. För varje gång du slänger fel så blir vår miljö sämmre. Var inte lat, sortera rätt och rädda vår miljö.

Evan

 

Tänk om alla skulle odla ekologiskt! Vad finare våran miljö skulle vara då…

Många tänker inte på det med eko och det som inte är eko. Det väljer oftast det som är billigast på affären.

Om du din/familj skulle ha1-5 EKOLOGISK matvara på bordet varge gång du äter så skulle det bli mycket finare på vår jord.

Du skulle också behöva tänka på vad det är för någon skillnad mellan ekologiskt och det som inte är ekologiskt.

Det kanske kostar en krona eller två mer en vad det som inte är eko. Men du väljer ju själv om vår jord/planet ska bli bättre eller sämre.

Nora Gullhav.

 

Hej!
Har du tänkt på vart du slänger soporna?
I Sverige har vi återvinningscentraler dit du kan åka med skräp som går att
återvinna.
Det är bra för miljön! Tänk på det nästa gång du kastar alla sopor i
soptunnan.
Varje gång du slänger fel blir miljön sämre. Glas som återvinns smälts ner för
att göra nytt glas.
Den plåtburk du återvinner kan smältas ner och kanske hamnar i plåten på en
bil.
Det är återvinning.
Maja

 

ANVÄND CYKELN!!!!!!

Har du tänkt på hur mycket avgaser som släpps ut varje dag? Det gör att luften vi andas blir förorenad. Om du istället tar cykeln eller går till skolan och jobbet hjälper du till att hålla luften ren. Då får du samtidigt motion som är nyttigt för kroppen!! Ju mer du använder bilen desto mer avgaser blir det och luften blir sämre. Så var inte lat, använd cykeln och rädda vår miljö!!

Caroline

 

Hej! För att vår miljö ska må bra måste vi alla släng saker på rätt ställe. T.E.X batterier ska slängas i speciella insamlingslådor för batterier, ciderflaskor ölburkar mm ska pantas, kartonger,pappersförpackningar ska slängas i rätt container och tidningar ska slängas i sin respektive container.

 

Man ska också försöka gå eller cykla istället för att ta bilen (om man kan). Det är bättre för miljön eftersom att bilen/bussen släpper en massa avgaser som påverkar miljön,genom att växthuseffekten påverkas och vi får varmare och kortare vintrar.

 

Så att det är vårt ansvar att se till att vi har en ren och fin miljö.

 

Alex:C

 

För att miljön ska blir bättre så kan man gå, cykla eller åk kollektivt så ofta man kan istället för att åka bil så det inte slösa mycket bensin. Lämna alla uttjänta batterier i en batteriholk eller till återvinningsstationen. Lämna alla förpackningar och sånt till återvinningsstationen. För att miljön ska blir renare häll aldrig ut kemikalier i avloppet. De ska lämnas till återvinningscentralen som farligt avfall. Släng inte skräp i naturen och plocka gärna upp skräp om du ser det ute.
Book

 

Jag tycker vi alla borde återvinna mer! Saker som plast mobiler och annat kanske batterier ska lämmnas in till rätt ställe. Detta skulle bli mycket bättre för våran milljö. Om vi inte sorterar rätt så kommer värden se ut som en ända stor soptipp och jag tror inte de är så trevligt. Komigen var ingen latmask ryck upp dig och sortera jag tror att om alla tillsammans försöker återvinna som kommer naturen bli mycket finare och de finns ju mer orsaker till att man ska återvinna tänk på detta nästa gång kommihåg att sortera och återvinna GÖR VÅRAN MILLJÖ BÄTTRE!  

 

 Jag tycker att man kan börja sopsortera  på fler ställen och att man slänger allt på rätt plats. För om inte vi gör det så kan luften bli förorenad. Tex om man duschar så är det bra att när man shamponerar håret kan man stänga av vattnet . Eller om man dricker vatten då kanske man tar ett jättestort glas och då kanske man häller ut jätte mycket och det är slöseri på vatten.

När man ska någon stans är det bättre att ta bussen för i en bil finns det väldigt liten plats och i bussen får man plats många och . Bilen släpper man ut jätte mycket avgaser och då får växter och djur inge bra bakterier i sig .
Wilma

 

Hållbar utveckling

Hållbar utveckling är när man behåller någonting till våra efterträdare (våra barn och barnens barn också vidare).

.Jag vill att våra efterträdare ska få se våran fina natur och våra ”coola” stora isar För att ha kvar det måste vi slösa så lite som möjigt på sakerna som förstör jorden, t.ex. gå, åka buss och cyckla  istället för att åka bil. Då sparar vi på naturen och gör moder natur glad. Och ett tips: ta sol, vind och vattenenergi istället för kärnkraftverk, för då spar vi på naturen! :-)

Otto N

 

Tänk på att inte ta bilen om det är nära, det är bättre att gå eller cykla.
För när du tar bilen släpps det ut massa avgaser och det är inte bra för miljön och då blir miljön inte lika grön och fin.
Det är också bra att odla ekologist eller köp ekologist.
Det kanske kostar några kronor extra att köpa ekologist, men det är det värt för att få en grönare miljö.
Av: Jasmine

 

Man kan återvinna och man kan köpa elbilar eller åka cyckel istället för bil. Inte slänga skräp i naturen. Inte slösa onödit el. Man ska såtera soporna och inte slösa med tillexempel vatten eller el, bensin. Man ska sluta använda fossila bränslen. Börja med vind, vatten och sol energi istället för kärnkraft.

Sura

 

RÄDDA MILJÖN!!!!!!

Många tusen åker bil istället för cykel eller gå till skolan. Eller åker bil istället för buss till jobbet. Detta fördärvar vår miljö. Varför kan inte fler personer gå eller cykla till olika platser. Det skulle ge oss en bättre miljö. Tillexämpel så skulle mindre avgaser släppas ut. Jag tycker att fler barn skulle cykla till skolan, dels får man motion och mindre avgaser släpps ut. Mitt förslag är att skolan skulle antingen säga att man ska cykla till skolan en dag i veckan. Eller så skulle skolan ha mera cykelutflykter med barnen. Det kan vara farligt för mänskligheten att släppa ut avgaser. Tänk på hur våran framtid skulle se ut: vår jord skulle vara ett stort rökmåln. Så gå eller cykla till skolan för att få en bättre miljö!!!!!

  ”miljöherren”

 

Spel
 
Om du är trött på dina spel så kan du byta in dem istället för att slänga dem.
För att om du slänger spelen så är det  inte bra för miljön så därför så ska man återvinna.
Det är bra för den  som spelar för att den kan köpa nya spel för de pengar man får när man sålt ett spel.
 
William

Jag tycker man ska sortera sina sopor rätt och ta bussen istället för bil ifall om man kan så blir det mindre avgaser och så slösar man mindre bensin.

Köpa miljömärkt det kanske kostar någon extra slant men det är värt det för att göra naturen bättre.
Man borde inte slänga skräp i naturen för det förstör också naturen och blir inte jord på väldigt länge.
Slösa inte på elen för då blir det mindre koldioxid i naturen från bla kolkraftverk.
Viktor Ileby

 

Hållbar utveckling

Hej.  Hållbar utveckling är demokrati, fred och jordens skatter som t.ex syre, träd och el.

För att ha kvar det måste vi slösa så lite som möjligt. Därför måste vi återvinna och panta allt som går. Därför vill jag uppmana alla att spara på jordens resursen så att vara barnbarns barns barns barn ochså kan njuta av träd, gräs och ren luft. Stäng av TV´n innan ni går till skolan eller jobbet, Ta buss så mycket det går och inte slösa på el och vatten.

Tillsammans kan vi skapa ett bättre samhälle och göra moder natur glad.

Av: Ludvig Nahnfeldt. \(´0`)/ä   

Tänk på miljön
Det är många som slänger saker i naturen eller släpper ut avgasser. Det är inte bra.Tänk dom som har det svårt på grund av oss. Du förorenar på miljön när du släpper ut avgasser eller inte återvinner  ex. papper,metall,plast mm.
Men vi kan också handla ekologiskt. Det är bra att handla ekologiskt. Du bidrar till en bättre miljö och du undviker sjukdomar. För vi hämtar en del mat från andra länder. och då går mycket bensin. Det vore bättre om sverige skulle ha egna ekologiska odlingar.
För då skulle inte vi behöva åka till andra länder och slösa på bensin och pengar. Jag tycker att miljön är viktig för alla och tycker att du borde tänka på att återvinna det som går att återvinna,panta pant,lägga batterierna i bateriholk åka elbil eller cykla eller gå och handla ekologiskt. Om alla i Sverige skulle följa mina tips så skulle vi få en finare och grönare miljö.
Samantha 

 

Var rädd om miljön!!

 

Hej! jag tycker att alla måste bli mycket mycke bätter på att sopsortera.

 

Det är inte alls många som tänker på miljön, och bara tar bilen när man bara kan gå typ 500 m. Alla avgaser vi släpper ut är SÅ farliga för djuren i våran natur.

 

Av alla avgaser så blir det som ett tjockt täcke som lägger sig runt jorden och då får vi något som heter ”växthuseffekt” och är inte alls bra för den smälter is på arktis och då kan vissa djur dö ut t.ex isbjörnen och pingvinen.

 

så snälla tänka lite mer på våran miljö och våran framtid om ni vill se mer natur i livet.

 

///Thea

 

En reaktion på “Insändare

  1. Hej!
    Vilka bra insändare ni har skrivit! Härligt att ni engagerar er för miljön, den är viktig! Roligt att få läsa er fina blogg. Lycka till med både den och ert skolarbete i fortsättningen! :)
    Hälsningar
    Jenny Gladh, rektor på Skogsbackeskolan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


6 + ett =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>