Så styrs Sverige

Besök av Dan Kihlström fd riksdagsledamot.

Hur är arbetet i riksdagen? Det var jättespännande och roligt för jag lärde mig något nytt varje dag. Det blir långa arbetsdagar o veckor. 60-80 timmars arbete i veckan.

Är det svårt att få jobbet som riksdags man/kvinna? Precis som jag berättade när jag var hos er så är det inget vanligt arbete utan det är ett uppdrag. Först ska man själv vilja, sedan ska mitt parti vilja att det är jag som ska bli riksdagsledamot, sedan ska ju väljarna rösta på just mig också. Så sett är det ganska svårt.

Vad gör man mer förutom att sitta kammaren? Man arbetar i utskott som är arbetsgrupper i olika ämnen typ utbildning. Man tar emot besök varje dag som vill prata med någon i riksdagen, man gör studiebesök och man läser mycket inför alla möten. Man måste vara påläst.

Har du bestämt många skaker? Tillsammans med de andra riksdagsledamöterna bestämmer riksdagen väldigt mycket. Jag har också bestämt saker tillsammans med till exempel kulturministern.

Måste man vara klädd på något särskilt sätt? Man får inte ha slitna jeans o t-shirt. Helst skjorta och kostym i själva riksdagen.

Vilket parti tillhör du? Jag tillhör Kristdemokraterna

Var det ett roligt arbete? Jag tycker det var jätteroligt men jobbigt ibland.

Är det mycket jobb? Det är mycket arbete. 60-80 tim i veckan. Mycket att skriva, mycket att ringa. Mycket mail, mycket att läsa och alltid svara på frågor.

Vad gör man i riksdagen? Riksdagen har ju några speciella uppgifter. Stifta lagarna, bestämma över statsbudgeten, kontrollera regeringen och delta i beslut som gäller arbete ihop med andra länder.

Får de som sitter i riksdagen också rösta? Ja det får man. Alla svenska medborgare inklusive riksdag o regering får rösta. Regeringen får dock inte vara med och rösta om frågorna i Riksdagen.

Har du någon gång blivit arg när ni har diskuterat något? Ja det har jag. Ibland när någon sagt något om mig eller mitt parti som inte är sant. Man ska helst inte bli arg när man diskuterar. Alla ska få säga vad man tycker och det är viktigt att skilja på det man pratar om och personen man diskuterar med.

Rekomenderar du jobbet som politiker? Ja, det gör jag. Det är som en jättebra skola, man lär sig jättemycket om Sverige, om världen, om hur samhället funkar osv…

Kan det vara tråkigt ibland?, isåfall vad? Det kan vara tråkigt ibland. När man måste lyssna artigt på något som jag inte är intresserad av.

Har du vunnit något val? Hur kändes det? Jag har varit med och vunnit val. Till exempel 2006 när vi bytte regering i Sverige och mitt parti kom in i regeringen.

Vilket jobb skulle du valt om du inte jobbde i riksdagen? Jag hade en dröm om att bli lärare.

Varför ville du jobba i riksdagen? Jag ville vara med och göra Sverige ännu bättre för alla.

Vilket favorit ämne hade du i skolan? Samhällskunskap, Bild och Religion.

Är det jobbit att sitta i riksdagen? Det är ganska jobbigt. Jag var borta från familjen hela veckan, reste mycket, jobbade alla kvällar i veckan osv…

Önskar du att du hade ett annat jobb? Nej.

Har du röstad fel någon gång? Jag har röstat fel i riksdagen ett par gånger. Man har ju bara tre knappar, ja, nej och avstår. Vid det tillfällena röstade jag tvärtom mot vad jag skulle göra. Det går inte att ändra men då får man gå fram till talmannen och berätta detta och så skrivs det i protokollet att Dan Kihlström röstade fel!

 

TACK DAN för att du kom och besökte oss och berättade om hur Sverige styrs!

En reaktion på “Så styrs Sverige

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


× 6 = femtio fyra

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>