Vattentornet och reningsverket

Se ett bildspel från utflykten till vattentornet och reningsverket. PhotoStory4

Våra egna beskrivningar av dagen:

Besök i vattentornet & reningsverket

Hej! Jag och klassen har varit och cyklat till vattentornet på Kronoparken och till reningsverket på Sjösta. Jag ska först berätta om vattentornet. När jag och klassen var där så fick vi veta hur mycket vatten det var som förvaras i vattentornet (3000000 liter vatten!) alltså ungefär 10000 badkar fyllda med vatten. Vi fick också veta hur många trappsteg det är upp till själva utkiksplatsen ( 234st trappsteg ) så man blev väldigt trött i trappan, men det var bara att fortsätta. När man kom upp så gick tröttheten över. Längst upp i vattentornet så kunde man se ända till Kil, Kristinehamn och Hammarö, om man tittade noga. Sedan var det dags att cykla vidare så vi gick ner för alla trappor och trampade  vidare till Sjösta reningsverk.

 Nästan en halv kilometer från reningsverket så började man känna den äckliga stanken. När vi kom fram så hälsade vi på Dan som skulle visa oss runt på reningsverket. Dan visade oss steg för steg hur äckligt avloppsvatten kunde bli till nästan helt vanligt rent dricksvatten. Sedan visade Dan oss källaren och där luktade det verkligen INTE gott!! På Sjösta reningsverk så renar dom inte dricksvatten bara avloppsvatten som ska ut i Klarälven men på Sörmon renar man dricksvatten. När Dan hade visat oss runt hela reningsverket så skulle vi cykla hem . Under hela denna skoldag hade vi cyklat 7km, gissa om vi var trötta?!

/// Thea

I måndags var vi i vattentornet och reningsverket. I vattentornet träffa vi en som hette Jan. Han berättade om vattentornet t.e.x att det finns 3 miljoner liter vatten i vattentornet. Sen gick vi upp och kollade utsikten. Man såg över hela Karlstad. För att komma dit upp var man tvungen att gå upp för trappsteg. Det var 234 trappsteg. Efter vi gått ned för trpporna så cykla vi till reningsverket. I reningsverket såg vi mycket lortigt vatten som lukta äckligt.Men vi gick vidare och vattnet blev renare och renare. Tillslut var vattnet tillräckligt rent för att släppas ut till klarälven men man kan inte dricka det  än. efter vi följt alla basänger så gick vi till våra cyklar och cyklade tillbaka till skolan.
Från Alex.C

Dagen började med att vi cyklade till vattentornet på Kronoparken. När vi kom fram fick vi vänta en liten stund på Jan. Sedan fick vi gå in i vattentornet och där inne var det stort. Därefter fick vi gå upp för 234 trappsteg för att komma till toppen av tornet. Där uppe såg man nästan hela Karlstad. Sedan gick vi ner och cyklade vidare till reningsverket. Där luktade det skit! Först fick vi gå in i ett hus där det inte luktade lika mycket. Där berättade Jan vart vi skulle gå. Därefter gick vi ner i en källare där allt skit kom in. Det var den vidrigaste lukten jag känt. Sedan gick vi till basängerna där allt  vatten blev renat. När vi tittat klart gick vi till cyklarna och åkte hem.
Av: William

En solig septemberdag cyklade vi iväg till vattentornet på kronoparken. Där fick vi lära oss att vattentornet rymmer 3 000 000 liter vatten och det är 234 trappsteg upp till toppen. På vägen upp blev man ganska trött i benen. Sedan var det dags att färdas vidare till reningsverket. Dit kommer allt avloppsvatten från alla hushåll i Karlstad för att renas och åter komma tillbaka till hushållen. Vi fick gå ner i källaren, men där gick det inte att vara kvar för det luktade så illa. Reningsverket får ta hand om en massa saker som inte är kiss och bajs, t.ex. mobiltelefoner, bollar, gosedjur och mycket mer. Det enda som man egentligen får spola ner i toaletten är kiss, bajs och toapapper. För att rena vattnet används bl.a. bajsätare som äter upp bajset. Det är små djur som man inte kan se med blotta ögat. I en utebassäng var det brunt vatten och massor av bubblor, om man ramlar i där så drunknar man, för det kommer luft från botten.
Den här dagen var rolig och spännande, fastän det luktade väldigt äckligt i källaren.
Av: Caroline

Vi cyklade först till vattentornet. Det var ett högt vattentorn .När vi skulle gå längst upp så var det 234 trappsteg. Det var lite jobbigt att gå upp men till slut så var vi uppe. I tornet var det 3 000 000 liter vatten. På en del väggar upp till toppen var det kallare än andra, det var för att vattnet var på andra sidan väggen. Sen cyklade vi till reningsverket. Vi började prata om vad man inte fick och vad man fick spola ner i toaletten. Man får spola ner bajs,kiss och toa papper, men man fick inte spola ner tops mm. Sen fick dom som ville gå ner till källaren. I källaren fanns det några bassänger med lortigt vatten. Jag gick ner dit. Jag att klarade av att vara där en stund, för att det luktade jätte illa där nere. Sen gick jag upp.. Efter det så gick vi och kollade på massor av bassänger med vatten i, och hur vattnet blev renare och renare. Sen cyklade vi tillbaka till skolan.
Av:Amanda D

När vi var på studiebesök så cyklade vi först till vattentornet. Det var jättejobbigt när vi cyklade upp för alla backar. När vi kom till vattentornet så fick vi fika. Sen skulle vi gå upp för hela vattentornet. Det var 234 trappsteg i trappan. När vi kommit upp så fick vi fin utsikt över hela Karlstad. Jag ville släppa ner min keps för hela trappan men det fick jag inte. Det var väldigt högt. Sen så gick vi ner för hela trappan och cyklade till reningsverket. När vi kom fram så luktade det jätteäckligt. Vi fick gå till ett rum där vi träffade en som sa vad de gjorde på reningsverket och vad man får spola ner i toaletten. Det fanns ett skåp som det låg saker som folk hade spolat ner. Det fanns gosedjur, bandybollar, mobiltelefoner mm. Sen gick vi ner till källaren där luktade det vidrigt. Sen så gick vi till flera bassänger där vattnet rengjordes. Först så var det en bassäng där vattnet var jättesmutsigt. Sen blev det renare för varje bassäng som kom. De släppte ner några små djur i vattnet som åt upp bajset. De släppte också ner massa ämnen som gjorde så att smutsen i vattnet klumpade ihop sig och sjönk till botten. Sen kom det en stor skrapa som drog med sig all smuts. I den sista bassängen var vattnet rent så att det kunde släppas ut i Vänern. Vårt dricksvatten kommer från Sörmons vattenverk.
Av: Johan

Först cyklade vi från färjestadsskolan och sen till vattentornet på Kronoparken. Visste ni att det fanns 234 trappor i vattentornet på kronoparken. Sedan cyklade vi till reningsverket där fick vi se vart vattnet kommer in och sen fick vi se vart vattnet tog vägen efter det hade kommit från toaletterna. I bassängen var det smutsigt vatten. Där låg kondomer och tops och mycket annat. Det lukta så äckligt så man hållde på och spy. Sen gick vi till den andra bassängen och där bubbla det och lukta illa och där fanns det små djur som åt bajset . Sen gick vi och gick vi tills vattnet blev rent men man kunde fortfarande inte dricka det . Sen gick vi till cyklarna och cykla igenom stan hem .
Av; Wilma

 

Vi har varit i ett vattentorn och det var 234 trappsteg upp dit och det var så högt att vi såg ishallen där Färjestad spelar.Fikan jag hade var god och jag tror dom andra tyckte samma.När vi cyklade till vattentornet var det typ bara uppförsbackar,men vi klarade iallafall.Sen hade vi en till liten cykel resa och den var till reningsverket och där tog vi en fika paus. Vi såg ungefär 20 bassänger och det var bajsit vatten. I källaren luktade det riktigt illa men längst bort var det rent vatten men man kunde inte dricka elle bada i det för om man drack det tror jag att man inte gillar det så mycket.
Av: Evan

I vattentornet när vi var där så var det roligt och det var 234 trappsteg. När man skulle gå upp så var det en spiral trappa och när man kollade ner så var det ganska läskigt. Och han som visade oss vattentornet visade oss olika ställen som man såg från vattentornet och det var roligt. Sen cyklade vi till reningsverket och när vi kom dit så luktade det inte gott och efter ett litet tag så fick vi gå ner i en källare och där luktade det väldigt väldigt äckligt för där kom alla saker son man har spolat ner i toaletten så det kändes som om man skulle spy. Och vi fick se olika bassänger som dom gjorde rent vattnet i och då berättade han om dom olika bassängerna.
Av:  Maja Elofsson

Hela dagen började med att vi cyklade upp till Kronoparken 8:20. Sen när vi var framme till vattentornet så gick vi upp på alla trappor  jag kommer inte ihåg hur många det var men det var många steg. Sen kom vi upp och det var så vacker utsikt man såg enda till Kristinehamn men det var mycket myggor där. När vi hade varit där uppe så gick vi ner igen. Sen cykla vi till ett reningsverk. Där berätta guiden vad man får spola ner och vad man inte får spola ner sen såg vi hur det gick  till på ett reningsverk och det lukta väldigt äckligt där men jag tyckte ändå att det var lärorikt. Efter vi hade varit där så tackade vi guiden och cyklade hem igen.
Av: Samantha

Hej! Vi har varit på reningsverket och vattentornet. Vi åkte cykel till vattentornet först. Sen gick vi in i vattentornet. Det var väldigt många trappsteg där.Det var som när Färjestad a-lag tränar i kaffe fabriken löfbergs lila.Där springer dom upp för trappor.
När vi var uppe vid utsikten så kändes det skönt.Man kunde se Skattkärrs vattentorn och Kristinehamn och vidare. Sen när vi hade varit där uppe så gick vi ner efter en stund. Vi började därmed cykla till reningsverket. När vi var framme vid reningsverket så åt vi lite fika.Sen gick vi in i ett rum där vi pratade om saker. Sen så skulle vi gå ner i en källare.I början var det inte så farligt med doften men sen när man gick längre in så blev det värre. Sen gick vi och kollade hur vattnet blev lite renare. Det vattnet som är på reningsverket är i alla fall inte det vi dricker.Sen bestämde vi oss för att cykla tillbaka till skolan igen. Jag tyckte det var en lärorik utflykt trots doften..
Av Mattias

När vi var på studie besök till vattentornet och reningsverket, fick vi lära ganska många saker.Det började med att vi cyklade 8.20 på morgonen till vattentornet på Kronoparken,det var ganska många uppförsbackar, men vi klarade det till slut, vi fick en guidad tur av Jan, han berättade att det var 234 trappsteg upp. Jag trodde att det inte skulle bli så jobbigt, och det var inte så farligt . Sen när vi kom upp till toppen av vattentornet så såg vi en jätte fin utsikt över Karlstad och Vänern. Det var en spiral trappa upp och om man tittar ner, som i vilket fall jag inte skulle rekomendera det om man  är höjd rädd, men jag kan i alla fall säga att det var ganska roligt ändå.Sedan cyklade vi på ett annat studie besök på reningsverket på Sjöstad det började med att allt toa vatten kom in genom ett avloppsrör och fylldes upp i en bassäng som gjorde rent vattnet, det börjar med att dom har det i en bassäng sen när den bassängen har gjort sitt flyttar dom vattnet till en annan bassäng, som gör det renare. Det såg ganska rent ut, men vi kan inte dricka det eller dusha i det, och man får det i munnen så kan man bli sjuk, han sa till och med att om man får det i munnen så kan det vara så illa att man dör, vi får vårat vatten från Sörmon vattenverk. Sedan släps det ut i Vänern igen. men vi fick också lära oss om vad man får spola ner i toaletten, och vad man inte fick spola ner.Det finns 20-50 bassänger där.Sedan cyklade vi hem förbi stan till Färjestad. Vi cyklade samanlagt 1 mil.Om ni åker till reningsverket någon gång så rekomenderar jag att ta med en klänypa.

Av: Clara Hassel Gent

Vi cyklade till vattentornet på Kronoparken, sen så cyklade vi till Sjöstads reningsverk. Vi fick gå upp 234 trappor i vattentornet! På reningsverket så luktade det väldigt illa!! Nere i källaren så luktade det så illa att man höll på att spy!! Det fanns  20-50 bassänger med olika rent vatten. Där det var renast vatten kunde man fortfarande inte dricka det eller duscha i det för alla bakterier var inte borta. Sammanlagt cyklade vi ca 1 mil. Det var en rolig dag och jag tyckte det var coolt att man kunde se så långt från vattentornet.
Av; Nora

När vi var på besök i vattentornet och på reningsverket så fick vi lära oss hur vattnet transporteras från våra kranar,duschar,tvättmaskiner mm. Vi fick även lära oss hur vattnet blir rent på reningsverket, vart det finns fler vattenverk och vad man får spola ner och vad inte får spola ner. I vattentornet så är det 234 trappsteg. När vi var högst upp så var det jättefin utsikt över Karlstad.  På reningsverket fick vi kolla på alla poolerna som vattnet sakta rengörs i, från början var vattnet smutsigt,brunt och äckligt men i slutet var vattnet ganska rent men vattnet där ifrån dricker vi inte eller duschar i. Det vatten vi dricker kommer från Sörmon vattenverk tror jag.
AV: Evelina

När vi skulle cykla till kronoparken så trodde jag att det skulle vara roligt & inte svårt! Men när vi väl kom till uppförsbackarna så blev det jätte jobbigt, men det var ändå väldigt kul. När vi kom fram till vatten tornet så fick vi lite fika och det var gott! Han som berättade om vatten tornet sa att det var 234 trappsteg. Det var inte så jobbigt att gå upp för alla trappor, som tur va. När vi väl var uppe så var det väldigt fin utsikt över Karlstad fast det var väldigt mycket flugor. Sen så cyklade alla till reningsverket & det var inte så jobbigt som det var till kronoparken. Vi tyckte det lukta äckligt. Men sen när vi gick ner i källaren så lukta det ännu  äckligare. Sedan gick vi & kollade runt, & Jan berättade mycket. Det var många pooler som det var bajs & andra äckliga saker. Sen så cyklade vi hem! Det var en toppen dag fast äcklig & jobbig!! :)
Av: Alexandra

Vi har varit på vatttentornet.  Det var 234 trappor. När vi var uppe var det jätte fin utsikt över Karlstad och Vänern. Sen var vi på reningssverket det luktade illa i källaren. Men det var kul men lite jobbigt att cykla.
Av: Susanna

 

Vatten tornet innehåller 3 miljarder liter vatten. Det är 234 trappsteg och ett utsikts torn.Vattentornet ligger på kronoparken och det är 4 kilometer dit från färjestads skolan.Vattentornet  är ett reserv torn  och det  bevaras vatten där och det går rör i marken  till husen. Man får inte röra vattnet  som är inne i ett stort förråd. och den är 43 meter hög.

Man får inte spola ner mobiler leksaker eller verktyg eller golfbollar eller bandy bollar. Men man får spola ner bajs kis och toalett papper. I ett lort vatten kan man  inte simma och det är några djur som lever i vattnet   som äter bajs och det bubblar efter. Det är  kemikalier i vattnet. Det går runt i cirklar  från  lortigt till rent.
Av: Rasmus

Hejsan och tjenixen!
Vi har varit i ett vattentorn. Där var det 234 trappsteg och jättehögt och rymde 3000000 liter. Jag och Pelle matade en bananfluga med muffinsklet. ”Hen”(han eller hon, jag vet inte vilket) hette Bananflugan. Högst upp i vattentornet såg man bort till Löfbergs lila arena och tre gånger längre.
Sen åkte vi till ett avloppsverk. Där luktade det skitäckligt. Det fanns bajsätare som åt bajs. Man kunde inte se dem med blotta ögat för de var små insekter. Man får egentligen bara spola ner kiss, bajs och toapapper i toaletten, men några personer hade spolat ner mobiler, tennisbollar, mm. Vi fick titta på sakerna folk hade spolat ner. De stod i ett glasskåp.
Vi cyklade hela vägen. Det var ungefär 7 ½ km. Som tur var hade vi matsäck med oss, annars skulle jag varit hungrig hela tiden. Efter våran utflykt åt vi lunch. Det var skönt att vara tillbaka i skolan igen. Sen lekte jag och Pelle. Mannen som guidade oss hette Dan. Den dagen var lite upp och ner, både jobbig och rolig.

Av: Otto

Hej. Dagen på vattentornet och vattenverket stank, men var lärorik och rolig. När vi hade cyklat till vattentornet tog vi en liten fikapaus. När vi ätit ett litet tag gick vi in i Kronoparkens vattentorn och fick lära oss om vattentorn och hur de fungerar. Sen fick vi gå upp i en trappa som hade 234 steg. När vi kommit upp såg vi en superfin utsikt över Karlstad. Jag kände mig som en fågel när jag fick en så fin och stor utsikt. Sen gick vi ner till våra cyklar och cyklade vidare till vattenreningsverket. Där fick vi lära oss vad som får spolas ner och vad som inte får spolas ner i toaletten. Sen gick vi till ett glasskåp och tittade på alla möjliga och knäppa saker som har spolats ner i toan. Det var allt från golfbollar till mobiltelefoner. Där fick vi titta på när supersnuskigt skitvatten steg för steg blev lite renare och till slut lagom fräscht för att släppas ut i Klarälven.  Vi fick dessutom gå ner i källaren där det absolut äckligaste vattnet i hela Karlstad rinner in. Det var en kul och lärorik dag.

Av: Ludvig Nahnfeldt

8 reaktion på “Vattentornet och reningsverket

 1. Respons: William

  - Jag tycker att det var bra att du hållde en jämn våg, alltså att du inte blandade och började med på reningsverket luktade det ”äckligt” te.x.
  - Det var bra att alla meningar började med stor bokstav( på geografiska platser och namn) och dom slutade med punkt.

  Respons av: clara

 2. Jag tycker att din text är väldigt bra! Du förklarar hela dagen fån namn till slut. Du har också en röd tråd i din text så att man förstår allt. Från Ellis:-)))

 3. Respons: Clara

  -Du har skrivit en bra text inga fel i din text eller felstavningar. Jag gillade din text för att du förklarar vad vi set och gort. Men det skulle vara roligare med ett hej!

 4. Bra gjort Clara! Jag tycker det var bra att du sa vad du tyckte och tänkte om utflykten och allt vi gjorde. En annan sak som också var bra var att du använde stor bokstav där det behövdes,( i Tex namn och geografiska platser)
  /Ellis:-)))))))

 5. Respons till : Wilma

  - Det var bra att du hade stor bokstav till namn och geografiska platser och att du slutade med punkt.
  - Men det hade varit lite roligare med ett Hej, Hallå, eller Tjena.

 6. bra gjort Nora! Din text inehåller stor bokstav och punkt, och en röd tråd. DEt var också kul att du tog med hur långt vi cyklade och ungefär hur många bassänger det fanns på reningsverket. /Ellis:-D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


sju × = 49

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>