Blåbärsris

Utseende: Blåbärsriset har gröna grenar. Bladen är tunna. De faller av på hösten. Blommorna ser ut som små skära klockor. Blåbärsplantan är egentligen en liten buske. Buskar som är låga som den kallar vi för ris. Ljung och lingon är andra ris. De flesta ris har gröna blad året om. Blåbärsriset är ensamt om att tappa bladen på hösten.

Förökning: Många slags djur äter blåbär. Fröna som finns inne kommer ut ur djurets bajs.                                                                                                                                               

Förekomst: Blåbär växer i hela Sverige. Mest finns de i granskogen men man kan hitta blåbär enda uppe på de kalla fjällen.

Skogen är full av blåbärsris.

 

Användning: Av blåbärs riset kan man göra härlig sylt och saft. Man kan också göra soppa eller kräm. Blåbärs soppa är bra att dricka om man är lös i magen.

Övrigt: För att blåbärsriset ska klara den kyliga vintern behöver den ett täcke av snö. Om vintern blir kall och utan snö fryser den. Kvistarna ända ner till marken. Sedan tar det flera år innan det har växt upp så att man kan plocka blåbär igen Gran skogen står tät över stora delar av  Sverige. Granarna har ofta ett tjockt täcke av mossa runt fötterna. De inte många blommor i en sådan skog men det är där som blåbäret trivs som allra bäst. Det är en av våra vanligaste växter. I maj hänger små fina skära blomklockor på blåbärsrisets kvistar. Humlorna måste klänga upp och ner för att komma åt dem. Men det gör de gärna för i blåbärsblommorna finns mycket nektar.

Blåbär: inuti blåbären finns små frön. Många djur tycker om blåbär. Räven, grävlingen och björnen älskar dem. Av skogens fåglar äter också blåbär Fröna kommer med bajset. De kan sedan gro till nya plantor om de hamnar på en bra plats. Bär är till för att ätas. Djuren får mat, och växterna får hjälp att sprida fröna.                                                   

 Av: Ellie och Emil Ö                                                                                                                                                                                                

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


7 × = tjugo åtta

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>