Humlan

Tidigt på våren så ser man humlorna leta efter vårblommor. Humlan stor och rund. Det är honorna man ser först på våren. Vet du att humlan egentligen heter Bombus? De är svart och gulrandiga. Humlan har en tagg i bakändan. De samlar på nektar och pollen. Utav nektarn gör de honung. Humlorna matar larverna med små klumpar bi-bröd som är honung och pollen. De bygger bo i håll i marken. Den honan som lägger äggen kallas drottning. Först så kläcks arbetare. Sent på sommaren så blir några larver nya drottningar.  Då kläcks också hanar.

Foto på en humla.

Humlorna finns i hela Sverige. De trivs i ängar och hagar. Men när det börjar bli vinter så finns det inte lika mycket humlor.

Humlor är rätt så viktiga för andra växter tex. klöver, fruktträd och många fler. Humlorna planterar nya blommor, det kunde man inte tro. När en humla flyger till en annan blomma så har den fått massa nektar på sig. Så när den flyger till nästa blomma så åker en del av humlan. Då så åker det ner på marken. Därefter så kommer det växa upp en blomma.

Av: Evelina, Oliver & Oscar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


8 + = tretton

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>