Grodan

Grodor finns på fuktiga platser i nästan hela Sverige. Dem sover hela vintern. Dem är brunaktiga och har slätt, klibbigt skinn. Grodor kan bli till 10 cm långa. Det finns flera olika arter. Det finns 13 arter i Sverige men i hela värden är det nästan 6 000 arter. Vissa grodor är mycket ovanliga. Grodor har långa ben och därför kan de simma och hoppa så bra. Grodor är rovdjur och växelvarma djur. Den fångar sin föda med sin klibbiga tunga. Den äter för det mesta insekter och andra smådjur. Grodynglen gnagar på vatten växter. Grodan andas med sin hud.

Grodan!

När hösten kommer hoppar grodan till ett kärr eller ett dike. Den simmar ner till botten, där i den mjuka dyn sover den hela vintern lång! På våren när grodorna har vaknat kanske man hör dem kväka och ropa till varandra. När de parar sig så lockar först en grodhane till sig en hona med hjälp av sitt läte sen så kramar hanen sej fast på honans rygg. När honan lägger sina ägg som också kallas för rom i vattnet sprutar hanen sin mjölke över romen, så att det blir befruktade.  Och sedan så inuti varje befruktad rom börjar ett litet grodyngel växa. Efter en vecka kläcks äggen som är gjord av slemmig grodrom. Grodynglen simmar som små fiskar i vattnet. De växer och växer och växer och växer. I juli har dem fått ben, då tar de nya grodorna sin första hopp på land.

 Av Elin och Arvid

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


4 − tre =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>